Vinkurs, vitt vin

Jag, min fru och en kollega som också vill ta ett kliv längre in i vinets värld går en vinkurs på Göteborgs VInkällare. Kursen är på fyra tillfällen och vi har redan avverkat en smaksensorisk del och en del om rött vin. Igår var det dags för vitt vin.

Utöver en del teori om vinets historia och de druvor som kvällen viner var gjorda av så provsmakade vi fem viner. Jag ska inte gå in på någon mer ingående smakanalys utan bara skriva lite vad jag tyckte.

2013-03-12 19.51.04

från vänster:
Chablis Premier Cru Beauroy 2011, JM Brocard
Trevligt vin med en mycket frisk syra som behöver mat i mitt tycke.

Sterhuis 2011 Chenin Blanc Viognier
Speciell doft och smak som förde mina tankar till något i min bil, kunde dock aldrig placera den. Någon i gruppen nämnde disktrasa. Jag har än så länge lite för lite erfarenhet av både Chenin Blanc och Viognier och jag saknar referenspunkter att koppla vinets smak och doft till.

Boulder Bank Sauvignon Blanc 2012
Systembolaget skriver “Stor, aromatisk doft med inslag av nässlor, päron, sparris och citrus.”. Jag undrar hur de kunde missa FLÄDERN. Vinet doftade och smakade väldigt mycket fläder. Förmodligen inget vin jag kommer springa iväg och köpa.

Kremser Wachtberg Grüner Veltliner 2001
Kvällens vinnare för min del. Moget men frisk syra. En aning persikor och krut i doften. Mineral, som kursledaren beskrev lite som blöt sten hittade vi också.

Reichsgraf von Kesselstatt Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese 1999
Kvällens längsta namn som min fru tyckte mycket om. Jag tyckte också det var ett mycket trevligt vin. Moget men toner av gummi, badboll hörde jag någon säga. Blommig honung tyckte jag i både doft och smak. Halvtorrt enligt systembolaget, sött enligt EU. Det var definitivt sötare än de Rieslingar vi brukar dricka men det var en trevlig bekantskap.

Idag på lunchen sprang jag iväg och lade vantarna på ett par flaskor av det sistnämnda vinet och en flaska av det näst sista.

2013-03-12 19.28.17

This entry was posted in Uncategorized by . Bookmark the permalink.

Leave a Reply